Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

A meghívó

Hogy tetszik másoknak:

nincs értékelve

Néhány fontos információ a meghívóval kapcsolatban

A meghívó tartalmazza:

A meghívó nevét.
Ha a Feleség is részt vesz a rendezvényen, mindkettőjük nevét fel kell tüntetni. A hivatalos meghívónak protokoll szabályai vannak. mind a megszólítást, mind a titulusok feltüntetését, a szöveg megfogalmazását illetően.

A meghívott nevét (esetleg rangját. titulusát).
A meghívó mindig legyen személyre szabott, névre szóló, kerüljük a megszólításban az „Önt, Önöket” formulát. mert ez személytelen. A névre szóló meghívó másra át nem ruházható! A nem névre szóló meghívókat (sajtótájékoztató, kulturális rendezvények, bemutatók esetében) más érdeklődőnek is átadhatjuk.

A meghívás alkalmát, típusát
Amennyiben jeles alkalomra hívunk vendégeket (esküvő, keresztelő, születésnapi parti stb.), a meghívókat legalább a találkozó előtt 6-8 héttel el kell küldenünk, mert ilyen esetben az ajándék kiválasztása és beszerzése a meghívottak részéről időt igényel. A gyakori családi, baráti ebédeknél telefonon vagy szóban is történhet az invitálás. Az ízlésünk szerint tervezett meghívó alján tüntessük fel, ha visszajelzést kérünk - válaszkártyát is mellékelhetünk - hiszen néhány napon belül választ kell kapnunk a gondos szervezés. az ültetési rend összeállítása érdekében.

Az időpontot
Pontos dátumot jelöljünk meg, a hónapot lehetőleg betűvel írjuk ki. Így elkerülhető a félreértés. Az esemény kezdetét mindenképpen, a végét bizonyos esetekben adjuk meg. Hivatalos fogadásokon a rendezvény időtartamát is megadják, pl. 18.00 órától 20.00 óráig, ami azt jelenti, hogy az első húsz percben illik megérkezni, de a megadott időponton túl egy perccel sem illik tovább maradni.

A helyszínt
A meghívó tartalmazza a teljes és pontos címet. Ha a részvétel visszajelzését kérjük, adjuk meg az értesítési címet és/vagy telefonszámot. Nehezen megtalálható helyszín esetén mellékeljünk sematikus térképet.

A megjelenés formáját.
A protokollhoz kötődő, hivatalos eseményeken mindig feltüntetik a meghívón az öltözékre vonatkozó előírásokat, melyek a következők lehetnek:
- Smart casual (az alkalom jellegétől, helyszínétől, időpontjától függően elegáns, de szabadon választható városi öltözék);
- officiel vagy business (hivatali öltözet; öltöny, kosztüm);
- dark suit (ünnepélyes sötét öltöny, nőknél elegáns kosztüm);
black tie — cravate noir (szmoking, nőknél elegáns kosztüm vagy kisestélyi);
white tie — cravate blanche (frakk, nőknél nagyestélyi).

Baráti összejöveteleken öltözékünk lehet egyszerűbb, visszafogott. A jól bevált és minden nő ruhatárában ott szereplő „kis fekete” nem hivalkodó, mégis elegáns, többféle alkalomra megfelelő viselet
A meghívókat időben kell elküldenünk, ennek elterjedt módja a postázás, de még elegánsabb, ha személyesen vagy futárszolgálattal juttatjuk el a címzetthez. Az írásbeli meghívás — szűk családi vagy baráti körben — levél formájában is történhet.
Az írásbeli meghívásra 2-3 napon belül illik válaszolni, lehetőleg írásban, de szóban is választ adhatunk. Üzenetet hagyni nem elegendő és nem stílusos. Ez vonatkozik a vendéglátás megköszönésére is, melyet lehetőleg másnap személyesen vagy telefonon tegyünk meg. Külföldön történt vendéglátást itthonról írásban illik megköszönni.
Természetesen a meghívók készítésénél is alkothatunk rendhagyót és eredetit.

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012