Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

Flambírozás

Hogy tetszik másoknak:

nincs értékelve

Mi az a flambírozás és hogyan csináljuk?

A flambírozás egy konyhai eljárás, amit az ételek elkészítésekor vagy tálalásakor alkalmazunk.
A flambírozás egyik módja, ha egy kanálban alkoholt melegítünk, majd lassan az ételre öntjük, miközben meggyújtjuk azt. Ha serpenyőben flambírozunk, akkor öntsük az alkoholt a forró ételre, együtt hevítsük fel őket, majd óvatosan döntsük meg a serpenyőt, hogy a láng belobbantsa az alkoholgőzt.
Ha nem nyílt lángnál flambírozunk, akkor használhatunk a begyújtáshoz papír fidibuszt vagy hurkapálcikát. Gyufát semmiképpen ne használjunk, mert az étel átveszi a kellemetlen ízét.
A flambírozáshoz legalább 40%-os alkoholt használjunk, mint például vodkát, rumot, whiskyt, stb. Ezt az eljárást nem csak ételkészítésnél, hanem tálalásnál is alkalmazhatjuk, mivel különleges ízt ad a húsoknak, desszerteknek (így készíthetünk például a puding tetejére cukormázat), ráadásul különleges látványt is nyújt.
Bármilyen serpenyőben készült étel flambírozható, de kellő odafigyelést és gyakorlást igényel a folyamat, hiszen könnyen megégethetjük magunkat és az ételt is, mivel a begyújtott alkoholgőz magasra csaphat. Célszerű addig kesztyűt viselni a művelet közben, amíg gyakorlottak nem leszünk! Arra is figyeljünk oda, hogy amikor a serpenyőbe öntjük az alkoholt, akkor mindig vegyük le előtte azt a tűzhelyről!
Fontos az alkoholválasztásnál figyelembe venni az étel jellegét, így húsételekre semleges ízű szeszt öntsünk, míg az édességekre elsősorban konyakot, rumot. Gyümölcsös édességek flambírozásánál használhatjuk az adott gyümölcsből készült pálinkát.

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012